Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Marţi , 24 Ianuarie , 2017

Care este semnificația zilei de 24 ianuarie?

de Cristina POP

Mica Unire a avut loc pe data de 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Acest moment a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

 

Unirea celor două principate Moldova și Țara Românească a fost un proces care a început încă din 1848. Acest proces a fost bazat pe puternica apropiere culturală și econunirea-principatelor-romaneomică între cele două țări.

 

Astfel, în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între cele două principate, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.  Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la data de 5 ianuarie 1859, în Moldova, ca reprezentantul „Partidei Naționale”. Ulterior, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unei ședințe secrete a Adunării, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Poarta Otomană și Austria au considerat evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859 o încălcare a Convenției de la Paris. Cu toate acestea, textul în textul Convenţiei din 1858 nu s-a prevăzut ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate. Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, astfel a realizat unirea politică în anul 1862. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Principatele Unite primesc în mod oficial numele de România, abia prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866 deoarece pe data de 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. În acest fel s-a creat actualul stat.