Miercuri , 13 Iunie 2018

Campania naţională „Informare acasă! Siguranță în lume!” a ajuns în Sălaj

Sute de elevi de la liceele din Sălaj au putut afla mai multe informaţii despre munca în străinătate şi despre aspectele la care trebuie să fie atenţi atunci când se deplasează pe teritoriul unui alt stat. Întâlnirea dintre tineri şi autorităţile cu competenţe în acest domeniu a avut loc în contextul lansării campaniei cu tema „Informare acasă! Siguranță în lume!”. Lansarea campaniei a avut loc marţi, 12 iunie, începând cu ora 11.00, în Clădirea „Transilvania”.

Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, a avut-o ca invitat pe secretarul de stat Debelka Lilla, care a transmis elevilor mesajul campaniei.

 

„Românii aflaţi în afara graniţelor ţării reprezintă o prioritate strategică înscrisă în Programul de Guvernare 2017/2020, motiv pentru care am planificat împreună cu partenerii noştri instituţionali această campanie intitulată sugestiv “Informare acasă! Siguranţă în lume!”. Ne-am propus să creştem gradul de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunităţi în afara graniţelor României. Potrivit datelor statistice ale Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, există aproximativ 10 milioane de români care se află în străinătate, fie că locuiesc, studiază sau muncesc în diferite state, iar un grad scăzut de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le au oamenii poate duce la fenomenul exploatării prin muncă şi a traficului de persoane”, a precizat Debelka Lilla - secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.

 

 

Cu informaţii despre pericolul traficului de persoane a vorbit comisarul șef de poliție Alexandrina-Augusta Bora, din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Cluj.

„Această campanie se referă la o componentă a traficului de persoane, exploatarea prin muncă. Exploatarea prin muncă este a doua formă ca frecvenţă. Pentru a vă putea da seama despre amplitudinea acestui fenomen o să vă spun faptul că în 2015 au fost exploatate prin muncă 180 de persoane la nivel naţional, în 2016 - 132 de persoane, iar în 2017 - 79 de persoane. După cum observaţi, trendul este descendent, ceea ce înseamnă că oamenii, şi în special tinerii, se informează mai mult şi sunt mai precauţi în acceptarea unor oferte de muncă”, a precizat comisarul șef de poliție Alexandrina-Augusta Bora.

 

La eveniment au luat parte subprefectul județului Sălaj, Vegh Alexandru, inspectorul şcolar general adjunct, Dari Toma, viceprimarul municipiului Zalău, Fazakas Nicolae, directorul executiv adjunct al AJOFM Sălaj, Alexandru Pura, comisar şef la Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Luminiţa Nemeş şi împuternicit adjunct IPJ Sălaj, Călin Ionuţ Rolnic.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii acestor instituţii au prezentat informații utile pentru elevii și tinerii ce doresc să studieze ori să muncească în străinătate. Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” continuă în cele 41 de județe ale României.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
19 Mai 2019
Citeşte mai mult