Miercuri , 8 August 2018

Cămine culturale modernizate cu bani de la Compania Naţională de Investiţii

Localităţile Chendrea şi Gâlgău Almaşului din comuna Bălan au, de acum, cămine culturale moderne. Imobilele au fost reabilitate cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. După aproximativ un an de şantier, cele două obiective au fost recepţionate săptămâna trecută.

Compania Națională de Investiții a recepționat, săptămâna trecută, cinci așezăminte culturale, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social. Promovarea celor cinci obiective de investiții a fost făcută astfel încât să fie asigurată funcționalitatea și respectarea normelor și standardelor în vigoare, cu scopul de a contribui la susținerea activităților culturale tradiționale de la nivelul satelor românești.  Pe listă figurează şi două obiective din judeţul Sălaj: căminul cultural din localitatea Chendrea şi căminul cultural din localitatea Gâlgău Almaşului, ambele din comuna Bălan.

Lucrările de reabilitare și modernizare au presupus, în general, realizarea unor lucrări de consolidare, refacerea sau înlocuirea elementelor structurale degradate, intervenții la nivelul finisajelor interioare și exterioare, reamenajarea trotuarelor perimetrale clădirilor. Proiectele au prevăzut, deopotrivă, intervenții la nivelul instalațiilor (electrice, termice, sanitare și de protecţie la incendiu), precum și asigurarea utilităților, dotărilor și echipamentelor necesare.

Oportunitatea investițiilor este evidentă, susţine Ministerul Dezvoltării, dat fiind faptul că, în urma lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare a construcțiilor existente, calitatea activității socio-culturale a comunelor va fi îmbunătățită considerabil, implicând deopotrivă posibilitatea creării de noi locuri de muncă.

Finanțarea a fost asigurată, în condițiile legii, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație, respectiv pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.

La Chendrea şi Gâlgău, aproape 2.000 de locuitori se vor bucura de noile cămine culturale

Primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar, spune că localitatea Chendrea are 846 de locuitori, iar Gâlgău Almaşului are 1.143 de locuitori. Aceştia sunt, practic, beneficiarii căminelor culturale modernizate.

Primarul spune că cele două așezăminte culturale găzduiesc orice fel de eveniment se iveşte în comună. Se pot organiza aici, pentru că spaţiul şi dotările permit acum acest lucru, nunţi, botezuri, înmormântări, dar şi serbări, spectacole, şedinţe sau orice alte activităţi.

Isaia Maghiar spune că lucrările de reabilitare a celor două cămine culturale au durat aproximativ un an, acestea desfăşurându-se în paralel. Compania Naţională de Investiţii este cea care a dat banii, a organizat licitaţia pentru desemnarea constructorului şi a supravegheat lucrările, iar acum, odată finalizate investiţiile, cele două obiective vor fi administrate şi întreţinute de către administraţia locală.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei