Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Luni , 24 Februarie , 2020

Cadastru în nouă comune sălăjene

de Andreea Vilcovschi

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va scoate la licitație, în acest an, lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în peste 500 de unități administrativ-teritoriale. Pentru primele 246 de comune, nouă dintre acestea din Sălaj, procedurile de atribuire vor fi inițiate în luna aprilie. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Este vorba despre comunele Almașu, Boghiș, Cizer, Cuzăplac, Hida, Ip, Nușfalău, Pericei și Rus, suprafața vizată fiind de aproape 70.000 de hectare. Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” are o valoare de aproximativ 313 de milioane de euro și vizează realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru o suprafață de aproape 5,8 de milioane de hectare din 660 de primării situate în zone rurale ale României.

Anul trecut, au fost lansate patru proceduri de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a imobilelor din aproximativ 400 din cele 660 de comune din 40 de județe, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile. În prezent, 149 de comune sunt contractate sau în procedură de licitație, dintre care 89 au deja contracte semnate și lucrările sunt în derulare, iar 60 sunt în curs de evaluare.

De asemenea, anul trecut, în județul Sălaj, au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023, aproape 5.000 de cărți funciare. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale ANCPI, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj.

În prezent, din totalul de 61 de UAT-uri din județul Sălaj, în 37 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, pe sectoare cadastrale.