Luni , 5 Martie 2018

BRUA înseamnă independență față de gazele rusești

 Deputatul sălăjean Lucian Bode, PNL, a fost invitat la Bruxelles de către vicepreședintele PPE, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, unde a participat la o întâlnire alături de comisarul european pentru energie și schimbări climatice,  Miguel Arias Cañete, conducători ai societăților comerciale din sectorul energetic din România, membri ANRE, ambasadorul adjunct al României la UE, directorul pe Energie nucleară al Comisiei Europene, șeful delegației suedeze a PPE în Parlamentul European şi raportor alternativ pe guvernanța uniunii energetice, precum și alți deputați în Parlamentul European - raportori pe dosarele incluse în pachetul „Energie Curată” şi responsabili cu negocierea acestor dosare cu Consiliul. Printre subiectele discutate s-au numărat strategia de securitate energetică în sud-estul UE și proiectul BRUA.

 

BRUA, proiect românesc

,,Proiectul sută la sută românesc BRUA al cărui inițiator am fost a devenit legea de dezvoltare pe teritoriul României a unui sistem de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Astfel, am avut ocazia de a reafirma scopul acestui proiect în ceea ce privește creșterea securității energetice a României și interesele acesteia în regiune, precum și asigurarea unei garanții către statele din Europa Centrală și de Sud-Est cu privire la accesul la trei surse de gaze naturale. România va avea posibilitatea de a transporta bidirecțional gaze naturale, atât spre Bulgaria, cât și spre Ungaria și Austria”, a declarat deputatul Lucian Bode în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri la sediul PNL Sălaj.

Pe teritoriul României gazoductul va traversa 11 judeţe, respectiv 528 de km pe traseul Giurgiu-Arad, şi va permite transportul bidirecţional a 1,5 miliarde  mc/an gaze naturale înspre/dinspre Bulgaria şi de 4,4 miliarde mc/an înspre/dinspre Ungaria.

,,De menţionat este faptul că prin construirea gazoductului se are în vedere respectarea dreptului la proprietate şi a obligaţiilor de mediu pe care România, ca stat membru al UE, şi le-a asumat. În mod concret, implementarea BRUA înseamnă garanţia că ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est vor avea acces la cel puţin trei surse diferite de energie, generând creşterea nivelului de securitate energetică a României prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale”, subliniază  șeful liberalilor sălăjeni.

 

Independența energetică înseamnă investiții de peste jumătate de miliard de euro

 

BRUA presupune investiţii de circa 550 milioane de euro până în 2020, din care 179 de milioane sunt deja asigurate de către Comisia Europeană, în baza unui acord semnat în data de 9 septembrie 2016. În plus, prin implementarea BRUA se creează mii de locuri de muncă şi se deschid oportunităţi economice semnificative.

,,România poate găzdui în viitor o Bursă Regională a Gazelor Naturale, jucând astfel un rol important în viitoare proiecte energetice regionale. Primele etape au fost deja realizate, România a obținut o primă finanțare europeană în 2016, compania Transgaz a semnat un acord de finanțare cu BERD de aproximativ 60  de milioane euro în 2017, iar achiziția de echipamente și lucrări a fost finalizată”, punctează Bode.

 

Piedici în realizarea proiectului chiar din partea  beneficiarilor

 

Deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, spune că proiectul BRUA întâmpină o oarecare rezistență chiar din partea potențialor beneficiari.  ,,Ținând cont de poziția Ungariei pe această temă, precum declarațiile de anul trecut cu privire la faptul că gazoductul BRUA se poate opri pe teritoriul statului ungar și recentele declarații ale ministrului Afacerilor Externe Ungar și ale premierului Viktor Orban cu privire la „importul anual de peste 4 miliarde de metri cubi gaze naturale din România pentru următorii 15 ani începând cu anul 2020” am dorit să aflu de la domnul comisar Cañete care este poziția sa cu privire la evoluția proiectului BRUA în ceea ce privesc termenele de implementare, sursele sau rutele, dar și dacă s-au schimbat coordonatele inițiale care au stat la crearea acestui obiectiv. Răspunsul Comisarului European pentru energie și schimbări climatice s-a axat pe mai multe coordonate, acesta  subliniind importanța acestui proiect în ceea ce privește diminuarea dependenței de gazul rusesc, BRUA fiind fundamental pentru a acoperi deficitul din regiune. Acesta a continuat prin a menționa poziția Comisiei Europene, care sprijină total orice proiect care se bazează pe interconectivitate, acesta fiind unul dintre pilonii unei piețe competitive. Proiectul BRUA este deci un proiect sprijinit, care poate asigura o continuitate în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, atât pentru România, cât și pentru Sud-Estul Europei, iar acest lucru nu ne îndeamnă decât la promovarea dezvoltării acestui obiectiv de importanță națională și strategică pentru România și UE”, concluzionează deputatul Lucian Bode. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult