Joi , 13 Iulie 2017

Bani pentru viticultori

Fermierii din sectorul viticol primesc ajutor din partea statului român pentru construirea şi renovarea imobilelor cu destinaţia de prezentare, vânzare şi a sălilor de degustare a vinului. Sprijinul fincanciar poate acoperi până la 50 la sută din costurile eligibile.

Odată cu aprobarea Ordinului nr. 208 din 21 iunie 2017 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018, producătorii de vinuri pot beneficia de un sprijin financiar pentru construcţia şi renovarea cramelor, precum şi pentru achiziţionarea instalaţiilor sau echipamentelor aferente producţiei, ambalării, depozitării strugurilor, informează directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, Valentin Duca.

Acest sprijin poate acoperi până la 50 la sută din cheltuielile eligibile, care includ costurile fără TVA aferente realizării sau achiziţionării activelor corporale şi necorporale efectuate de către solicitant pentru acţiunile prevăzute în programul de investiţii.

Potrivit actului normativ recent intrat în vigoare, solicitanţii sunt întreprinderile vinicole, definite ca unităţi care desfăşoară activitate economică de producţie, prestări servicii sau de comerţ în sectorul vitivinicol, indiferent de forma lor de organizare juridică, cu excepţia producătorilor de struguri pentru vin care vând producţia proprie, în totalitate, distileriilor, magazinelor alimentare, supermarketurilor, hypermarketurilor şi restaurantelor.

În judeţul Sălaj există peste 2.000 de hectare de vii şi trei crame în localităţile Carastelec și Camăr, punctează directorul Valentin Duca.

Documentaţia pentru a accesa acest sprijin financiar se depune la centrele judeţene APIA. Conform actului normativ, în vederea aprobării programului de investiţii, solicitantul depune la sediile centrelor judeţene ale A.P.I.A., pentru verificarea conformităţii, următoarele documente: studiu de fezabilitate realizat conform legislaţiei în vigoare; documentele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor de solicitant, situaţia cu prezentarea acţiunilor eligibile din cadrul programului de investiţii, cel puţin o ofertă informativă pentru fiecare acţiune prevăzută în programul de investiţii, graficul de execuţie preconizat pentru fiecare acţiune eligibilă, copie a declaraţiei de producţie de struguri pentru vinuri şi/sau copie a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor, după caz, copie certificată «conform cu originalul» a certificatului de înregistrare la registrul comerţului şi statutul societăţii, însuşită sub semnătură de solicitant, declaraţia de recoltă, producţie şi de stoc aferente campaniei viticole precedente, în conformitate cu legislaţia în vigoare, după caz, declaraţie pe propria răspundere a solicitantului din care să rezulte faptul că infrastructura la care se fac lucrări de renovare/reabilitare/modernizare nu face obiectul vreunui litigiu, declaraţie pe propria răspundere că investiţia va fi implementată cu fonduri F.E.G.A. şi contribuţie proprie, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că investiţia se păstrează pe o durată de 5 (cinci) ani după data finalizării ei, în acelaşi loc şi în stare de funcţionare, fără modificări importante ale condiţiilor de proprietate/exploatare, declaraţie pe propria răspundere că are mai puţin de 750 de angajaţi sau că cifra de afaceri anuală este mai mică de 200 milioane euro. În cazul solicitării plăţii în avans, solicitanţii trebuie să depună şi declaraţia pe propria răspundere a solicitantului prin care se angajează să execute în totalitate acţiunile prevăzute în programul de investiţii depuse şi autorizaţia de construcţie/renovare/modernizare pentru aceste investiţii (vinotecă, săli de prezentare), după caz.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult