Luni , 4 Noiembrie 2019

Bani pentru fermierii sălăjeni

Agenția de Plăți anunță că prin Centrele Județene efectuează plățile aferente ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile depuse în luna septembrie 2019, aferente serviciilor prestate în luna august a anului 2019.

 

Suma totală autorizată la plată este de peste 1,5 milioane de lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 28 de solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat. Potrivit reprezentanților APIA Sălaj, în județ beneficiază de această formă de sprijin peste 500 de fermieri, organizați în trei asociații. Este vorba despre Asociația Crescătorilor de Bovine, cu 430 de beneficiari, pentru care s-au făcut plăți ce depășesc 200.000 de lei, Asociația OVIS Sălaj, cu 40 de beneficiari și plăți de circa 115.000 de lei, și Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine, cu 31 de beneficiari, respectiv plăți de circa 80.000 de lei.

 

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice, respectiv de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Pentru taurine, bubaline și ecvine, ajutorul de stat anual este de 30 de lei pe cap de animal, iar pentru ovine, caprine și porcine, de 10 lei. În cazul controlului performanțelor producției de lapte, acest sprijin este de 80 de lei la taurine și bubaline, respectiv de 15 lei, la ovine și caprine, în timp ce în cazul controlului producției de carnei, de 20 de lei la taurine și bubaline, 5 lei, la ovine și caprine și 10 lei, la porcine. Alți 3 lei se acordă în cazul producțiilor de lână și 4 lei în cazul producției de pielicele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei