Vineri , 30 August 2019

Bani pentru biserica din Poarta Sălajului

La aproape doi ani de la furtuna devastatoare care a pus la pâmânt biserica-monument istoric de la Poarta Sălajului, reprezentanții Parohiei din sat au decis să se adreseze Consiliului Județean, solicitând alocări financiare prin programul special creat pentru protejarea monumentelor istorice.

 

În ședința de vineri, 30 august, consilierii au aprobat alocarea a 50.000 de lei, bani care să permită derularea unor lucrări urgente la lăcașul de cult aflat în pericol. Solicitarea formulată de Parohie are la bază nota de constatare întocmită de comisia mixtă pentru constatarea și evaluarea graduluide deteriorare a Bisericii, numită prin ordin de prefect.

Respectivul document evidențiază că, pe fondul vechimii monumentului și al fenomenelor meteorologice periculoase petrecute de-a lungul vremii, clădirea prezintă deteriorări grave. Astfel, coiful turlei și învelitoarea naosului și a altarului au fost smulse de vânt, iar protecția provizorie din folie de polietilenă care a fost instalată a fost deterioratp de fenomenele meteo. Aceste aspecte favorizeaza pătrunderea apei de ploaie în interiorul bisericii, afectând grav structura de rezistență din lemn, care prezintă zone cu mucegai și fungi.

 

Restaurarea acoperișului este considerată prima urgență, pentru a stopa acțiunea intemperiilor care vor distruge în totalitate monumentul. Ulterior, trebuie restaurate elementele din lemn afectate, părți componente ale elevațiilor monumentului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

09 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
09 Aprilie 2020
Citeşte mai mult