Joi , 12 Iulie 2018

Autorităţile avertizează: „Se vor tăia ajutoarele sociale pentru cei care refuză să se angajeze”

 Din totalul celor 4.400 de şomeri din judeţul Sălaj, peste 3.000 sunt beneficiari ai venitului minim garantat, adică beneficiari ai ajutorului social. Numărul acestora va scădea în perioada următoare, sunt de părere reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, întrucât refuzul unui loc de muncă conduce automat la tăierea ajutorului.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea de Muncă Sălaj, Ioan Ionel Mureşan, rata şomajului la nivel judeţean este apropiată de cea de la nivel naţional. „La 31 iunie avem o rată de 4,33 la sută, în continuă scădere. Din fericire, numărul celor indemnizaţi la ora actuală este unul foarte mic, de doar 696. Niciodată nu am avut un număr atât de mic. Dintre aceştia, jumătate urmează cursurile pe care le avem în programul nostru de formare profesională”, a precizat Ioan Ionel Mureşan, directorul AJOFM Sălaj.

 

În Sălaj sunt peste 3.000 de sălăjeni care trăiesc din ajutor social

Peste 3.000 de sălăjeni sunt beneficiari ai ajutorului social, astfel că în perioada următoare se aşteaptă o diminuare a numărului acestora dată fiind modificarea legii privind venitul minim garantat potrivit căreia refuzul unui loc de muncă conduce automat la tăierea ajutorului pe o perioadă de șase luni. „Totalul numărul de şomeri este 4.469, însă majoritatea dintre beneficiari sunt cei de la 416, cei cu ajutorul social. După ultimele modificări legislative, aici va fi o problemă, în sensul că dacă le dăm repartiţie şi nu onorează repartiţia li se suspendă ajutorul timp de un an, iar la al doilea refuz se anulează definitiv ajutorul social. Şi aici este o problemă întrucât angajatorii cer anumite studii şi sunt mulţi dintre aceşti beneficiari care nu au o astfel de pregătire. Până acum, dacă îi tăiam de la ajutorul social, ei a doua zi îşi făceau alt dosar şi avem aici o resursă de forţă de muncă destul de importantă. În condiţiile în care avem şomajul aşa de mic, nevoia de forţă de muncă este foarte mare, aceasta este o decizie binevenită pentru că şi aceste persoane care primesc ajutorul social sunt persoane apte, sănătoase din punct de vedere clinic, pot munci şi sunt angajatori care îi formează la locul de muncă pe diferite meserii”, a completat Ioan Ionel Mureşan.

Mai exact, la nivelul judeţului Sălaj, 3.046 de sălăjeni sunt beneficiari ai ajutorului social. Potrivit legii, „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”.

 

 

Şomajul a scăzut uşor în această vară

Valoarea ratei șomajului înregistrată în luna iunie s-a menținut constantă, la valoarea înregistrată în luna mai - 4,3 la sută. Față de luna iunie 2017 rata șomajului a scăzut cu 0,56 pp.

În evidenţele agenţiei sunt înregistate 4.469 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din care 1.782 sunt femei, 696 sunt şomeri indemnizaţi şi 3.773 sunt şomeri neindemnizaţi.

Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor este de 84.4 la sută, al şomerilor  indemnizaţi este 15,6 la sută, iar  ponderea femeilor în numărul total de şomeri este de 39,9 la sută.

Analizând persoanele aflate în evidența agenției în funcție de nivelul studiilor absolvite, situația se prezintă astfel: 2.189 persoane au absolvit școala primară sau sunt fără studii, 1.192 au absolvit învățământul gimnazial, 451 sunt absolvenți ai învățământului profesional și ai școlilor de arte și meserii, 503 sunt absolvenți de studii liceale si postliceale, iar 135 de persoane au absolvit studii universitare.

Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, cei mai mulţi şomeri – 1.337 au vârste peste 50 de ani, 1.193 şomeri au vârste cuprinse între 40-49 de ani, 979 şomeri sunt cu vârsta între 30-39 ani, 603 sunt din categoria tinerilor sub 25 de ani şi 357 de şomeri au vârste cuprinse  între 25 şi 30 ani.

În funcţie de mediul de provenienţă 3.703 persoane au domiciliul în mediul rural şi 766 sunt cu domiciliul în mediul urban.

În cursul lunii iunie au intrat în evidenţa agenţiei un număr de 534 persoane, din care 230 sunt femei, 105 fiind şomeri indemnizaţi şi 429 persoane înregistrate ca şomeri neindemnizaţi.

În perioada supusă analizei au ieşit din evidenţa agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă un număr de 535 şomeri, din care 235 sunt femei, astfel: prin încadrare în muncă 157 persoane; ca urmare a expirării perioadei de indemnizaţie – 46 de persoane; ca urmare a suspendării, a încetării indemnizaţiei de şomaj din diferite motive - 33 şi şomeri neindemnizaţi care nu au solicitat menţinerea  cererii de loc de muncă – 299 de persoane.

Comentariile celorlalți

Sa vedeti cum vin de la AJOFM pe 17.07.2018 la 12:47
la firme pentru negatii invatati sa spuna cum ca 'sunt strungar/frezor, etc, dar nu am mai lucrat demult', numai sa nu se angajeze. Asta desi firmele ar avea nevoie de strungari, frezori, etc.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

23 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
23 Martie 2019
Citeşte mai mult