Joi , 29 Martie 2018

Au fost distribuiţi gratuit primii porci mangaliţa

Sălajul este cel de-al treilea judeţ în care a demarat cu succes Programul cu porci Mangaliţa distribuiţi gratuit înspre crescători. La mijlocul lunii martie a fost trasferat primul lot de patru purcei, care au fost luaţi de la un furnizor din Dragu şi duşi la un crescător din Bădăcin.

La nivel judeţean s-au înscris în program 170 de crescători, care au solicitat un efectiv de 1.420 de purcei. În ceea ce priveşte numărul de furnizori ai programului, s-au înscris zece, din care doar opt sunt eligibili, cu un total de 259 de purcei.
Luni, 19 martie, în prezenţa secretarului din Ministerul Agriculturii Ionuţ Diaconeasa, a fost efectuat primul transfer de porci. Aceştia au fost luaţi de la furnizorul Pop Dinu din Dragu şi duşi la Bădăcin.
„Facem prima distribuire de purcei de rasa mangaliţa şi bazna de la un producător care şi-a depus cerere la Direcţia Agriculturii. Este un program care a prins în judeţul Sălaj. Este foarte bine primit, iar cei care au luat aceşti porci sperăm să ducă proiectul la bun sfârşit”, a precizat Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj.

Cei patru porci au ajuns la crescătorul Călin Pop din Bădăcin. Acesta a primit purceii pe care va trebui să-i aducă la greutatea de minimum 130 de kilograme. Ulterior, va trebui să dea înspre procesator minimum 50 la sută, iar restul va trebui să-i păstreze pentru consum propriu sau pentru reproducere. „În primul rând, m-am înscris în acest Program deoarece mă interesează rasa mangaliţa. Chiar am avut intenţia să cumpăr de pe piaţa liberă porci mangaliţa, însă, văzând programul, am ales să accesez acest program. Mă bucur că sunt primul din judeţul Sălaj care beneficiază de acest proiect. Dragostea  pentru animale o am de foarte multă vreme şi am avut de-a lungul timpului foarte multe animale, având şi certificat de crescător. Îmi doresc să devin şi eu la rândul meu producător”, a precizat cel în ograda căruia au ajuns primii porci mangaliţa, Călin Pop.

Singurul procesator din judeţul Sălaj care va prelua întreaga carne de porc mangaliţa sau Bazna a crescătorilor înscrişi în program este Ileana Cordiş.
„Fiind producători de produse tradiţionale, ne interesează foarte mult  să achiziţionăm un porc ce a fost crescut de sute de ani în zona noastră şi cu atât mai mult, să facem produse bune din carne de porc mangaliţa. M-a bucurat când am auzit de derularea acestui proiect. Se ştie că, într-adevăr, carnea de porc mangaliţa are un nivel de colesterol scăzut şi este mai gustoasă. Are calităţi deosebite şi este o carne sănătoasă”, a precizat Ileana Cordiş, reprezentantul firmei Siciliana, firmă de produse tradiţionale.

Startul programului în judeţul Sălaj a fost dat de Ionuţ Diaconeasa, secretar în Ministerul Agriculturii, cel care a fost prezent atât la Dragu, cât şi Bădăcin, în momentul livrării purceilor.
„Am venit cu mare încredere în Sălaj. Este al treilea judeţ în care a luat start programul care sprijină reproducerea raselor de porc autohtone: bazna şi magaliţa. Am identificat în judeţul Sălaj câteva nuclee cu exemplare foarte frumoase. Am livrat patru purcei deocamdată, vor urma şi alţi purcei în luna aprilie. Sperăm ca în cadrul proiectului să creştem de la an la an şi afirm asta şi datorită interesului crescut pe care îl văd atât din partea furnizorilor, cât şi din partea crescătorilor”, a precizat Ionuţ Diaconeasa.
 
Selecţia crescătorilor de porci se face în ordinea înscrierii în program. Termenul limită de înscriere în program este 16 aprilie 2018. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Gemeni
18 Aprilie 2019
Citeşte mai mult