Joi , 23 Martie 2017

Atenţie la cuantumul subvenţiilor în zootehnie

Preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj Nicolae Ţap recomandă fermierilor să se informeze cu privire la condiţiile de acordare a subvenţiilor în agricultură şi cuantumul acestora. În caz contrar, fermierii riscă să obţină mai puţini bani pentru acelaşi efectiv de animale.

Condiţiile de acordare pentru Ajutorul Naţional Tranzitoriu, subvenţie acordată de statul român  şi a Sprijinului Cuplat pe Cap de Animal, subvenţie acordată de Uniunea Europeană sunt diferite, fapt care determină alocări diferite pe baza criteriilor. Altfel formulat, în lipsa unei informări precise, fermierii riscă să obţină mai puţini bani pentru animalele pe care le deţin în exploataţie, explică preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj, Nicolae Ţap.

Ajutoarele Naţionale Tranzitorii se achită în baza cererii unice pe care fermierii o depun şi reprezintă echivalentul în lei a 17, 72 euro pe hectar, adică aproximativ 79 de lei pe hectar, în vreme ce Sprijinul Cuplat Zootehnic este de 27 de euro pe cap de animal.

Totodată, Nicolae Ţap a menţionat că Sprijinul Cuplat Zootehnic pentru ovine se solicită pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci , inclusiv, pe beneficiar.

 Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să respecte următoarele condiţii: vârsta animalelor din exploataţie să fie cuprinsă între un an (la data de 31 martie a anului de solicitare) şi opt ani la femele, respectiv şase ani la berbeci la data limită de depunere a cererii unice de plată  (15 mai),  efectivul de animale să fie identificat şi înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data limită de depunere a cererii unice de plată,  să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu regulamentul în vigoare. În plus, animalele trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile din 15 mai  în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere,  berbecii trebuie să fie înscrişi în Registrul Genealogic al Rasei,   efectivul de femele ovine înscrise în Registrul Genealogic al Rasei trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec înscris în Registrul Genealogic al aceleiaşi rase la 35 de femele ovine, iar  efectivul de femele ovine neînscrise într-un Registru Genealogic trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj Nicolae Ţap recomandă crescătorilor de animale să obţină informaţii despre condiţiile de acordare a subvenţiilor de la personalul Direcţiei Agricole şi de la APIA.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei