Luni , 27 Martie 2017

Atenţie, contribuabili: Fiscul începe o nouă serie de controale

Începând cu luna aprilie, Administraţia Naţională a Finanţelor Publice anunţă o serie de controale pentru toate categoriile de contribuabili din toate domeniile de activitate economică, inclusiv cel financiar-bancar.

Creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor este una dintre priorităţile asumate de ANAF. În vederea realizării acestui obiectiv, ANAF propune o serie de măsuri cu implementare urgentă, respectiv: intensificarea controlului în scopul identificării acelor contribuabili care înregistrează în evidenţele contabile facturi false, iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line, consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale. Un comunicat de presă remis de ANAF informează că începând cu luna aprilie, Administraţia Naţională a Finanţelor Publice „va demara acțiuni de control fiscal dedicate verificării legalității și conformității declarațiilor fiscale, corectitudinii și exactității stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată și în special a impozitului pe profit aferent anului 2016, pentru toate categoriile de contribuabili mari, mijlocii și mici, din toate domeniile de activitate economică, inclusiv cel financiar-bancar.”

 În plus, personalul instituţiei va oferi servicii de consiliere pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele. Această soluție permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării, explică reprezentanţii conducerii Administraţiei Finanţelor Publice.

 Extinderea Serviciului „Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică şi flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF sunt alte măsuri propuse de Administraţia Finanţelor Publice pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor.

ANAF a blocat conturile a peste 21.000 de români

Datele statistice arată că în ianuarie 2017, Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a blocat conturile a peste 21.000 de români, cu 88 la sută mai mulţi decât în 2016. Sumele poprite au ajuns astfel la peste 244 de milioane de lei, fiind de peste trei ori mai mari faţă de ianuarie anul trecut. A crescut şi numărul firmelor cu conturile bancare blocate de Fisc - 127 de mii faţă de 78 de mii în urmă cu un an.

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, sunt supuse executării fiscale prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

O altă măsură menită să crească eficienţa recuperării sumelor datorate statului este poprirea pe conturile persoanelor care au datorii către respectivul debitor, astfel încât banii împrumutaţi între aceştia să ajungă direct la Finanţe.

Vă reamintim că noua legislaţie fiscală stabileşte că datornicii pot suspenda o executare silită dacă prezintă Fiscului o poliţă de asigurare a debitelor sau o scrisoare de garanţie bancară. În acelaşi timp, un act normativ apărut în Monitorul Oficial prevede că aplicarea popririlor se face doar pentru suma datorată statului, restul sumelor existente în conturi urmând să rămână la dispoziţia contribuabililor, iar ridicarea măsuririi popririi unui cont se va realiza în cel mult câteva ore.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult