Luni , 17 Iulie 2017

Ateliere interactive, lupte de gladiatori și bătălii între daci și romani la Porolissum Fest

În acest an, Festivalul de Reconstituire Istorică Porolissum Fest a adus în fața spectatorilor nu numai reconstituiri de lupte, ci și aspecte din viața cotidiană și meșteșuguri din acea perioadă.

Timp de două zile, accentul pe cotidian s-a concretizat în diverse ateliere unde copiii, împreună cu părinții au putut împleti cununi de flori, modela obiecte de lut, exersa trasul cu arcul sau să se fotografieze cu scutul, armele și zalele purtate de războinici. Nici vizitatoarele nu au fost uitate de organizatori. Astfel, atelierul de coafuri romane, în cadrul căruia fetele primeau informații despre coafurile din acea perioadă și experimentau diverse împletituri specifice, atelierul de confecționat bijuterii din mărgele au fost în măsură să le răsfețe pe micile vizitatoare curioase de moda antică. Luptele de gladiatori și dansurile antice au completat imaginea panoramică a vieții de acum două mii de ani.

Festivalul de Reconstituire Istorică Porolissum Fest a debutat sâmbătă, în jurul amiezii, în centrul Zalăului, cu manifestările organizate în cadrul Festivalului Roman Zalău-Porolissum. Astfel, Platoul de marmură a fost transformat într-un ,,târg barbar”. Îmbrăcați în veștminte specifice epocii, dacii, sarmații, gladiatorii și soldații romani și-au exersat iscusința în arta războiului, cele mai gustate fiind bătăliile de gladiatori.

După cinci ore în care vizitatorii au intrat în contact cu viața cotidiană din acea perioadă, au admirat dansurile antice, diversele ritualuri și luptele puse în scenă de membrii celor zece trupe de reconstituire istorică, a urmat mult așteptata paradă. Ploaia pe care zeii au trimis-o pentru a testa dârzenia războinicilor și a delicatelor nimfe nu a reușit să îi determine pe participanți să renunțe. Salutul de pornire a fost invocat de viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel, care a mulțumit asociațiilor și celor prezenți pentru participarea la eveniment.

,,A XIII-a ediție a Festivalului Roman Zalău – Porolissum a avut loc astăzi, 15 iulie, în Piața 1 Decembrie 1918 (platoul de marmură) din municipiul Zalău, programul cuprinzând ateliere din taberele militare, lupte de gladiatori, dansuri arhaice, demonstrații de reconstituire istorică, invocarea puterilor naturii și demonstrații de lupte. Începând cu ora 18:00 a avut loc parada trupelor de reconstituire istorică ale asociațiilor participante, pe traseul Platou – Perla – Prefectură, la care salutul de pornire a fost invocat de către viceprimarul municipiului Zalău, Teodor Bălăjel, care a transmis însemnătatea pe care o are festivalul în rândul cetățenilor, “scopul festivalului este unul dublu, de a promova turistic județul Sălaj, municipiul Zalău și Complexul Arheologic Porolissum și de a oferi o adevărată lecție de istorie”, în final mulțumind tuturor asociațiilor de reconstituire istorică și celor prezenți pentru participarea la Festivalul Roman Zalău – Porolissum, ediția a XIII-a”, se arată într-un comunicat de presă remis de Diana Breban, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău.

Programul evenimentului a continuat după 21.30 cu spectaculosul asediu nocturn cu săgeți organizat la ,,Limes”, parte a Complexului Arheologic Porolissum. După scurta ceremonie de incinerare a împăratului Traian, a început revolta. Dacii, aliați cu sarmații, au atacat Legiunea Romană. Pentru a se apăra, romanii au aruncat săgeți incendiare către barbari. Însă, săgețile au fost respinse de barbari, care le aruncau înspre Poarta Praetoria, iar legiunile romane au fost forțate să se organizeze pentru a ține piept asediului. A urmat o bătălie grea, în urma căreia barbarii au ieșit învingători. După această bătălie, trupele romane s-au reorganizat. Duminică, la finalul unei zile în care vizitatorii au participat la ateliere tematice organizate la Complexul Arheologic Porolissum, romanii și-au luat revanșa. Barbarii au fost înfrânți, iar pacea în Imperiu a fost restabilită.

În cele două zile, trupele de reconstituire istorică au adus în fața spectatorilor adevărate spectacole de lupte și dansuri antice. O lume îndepărtată, demult apusă, a fost adusă la viață pentru două zile, oferind Castrului de la Porolissum o valoare aparte. Cei prezenți au fost puși în fața istoriei, trăind emoția unei bătălii.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

27 Aprilie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
27 Aprilie 2018
Citeşte mai mult