Marţi , 7 August 2018

Șase decenii de istorie numismatică aduse la suprafață de un volum ce vorbește despre Zalău

O apariție aparte în zona științifică este notată de  lansarea volumului „Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău”, semnat de cercetătorul științific la Muzeul de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ), Emanoil Pripon, un volum ce prezintă un lot de tezaure și acumulări monetare medievale și premoderne descoperite în ultimele șase decenii pe teritoriul actual al municipiului Zalău.

 

În volumul de față au fost reunite un număr de șase tezaure și acumulări monetare, pentru ca într-un volum viitor să fie inclusă o descoperire de excepție, este vorba despre un tezaur ce cuprinde 696 de monede emise în 27 de state, orașe, episcopate etc., pe parcursul secolelor XVI – XVII, cunoscut în literatura de specialitate ca „Al treielea tezaur monetar de la Zalău, sec. XVI-XVII”. La baza demersului editorial a stat dorința de a oferi publicului și pasionaților de numismatică o imagine de ansamblu asupra circulației monetare din Transilvania, cu o atentă privire la Zalăul medieval și premodern. Materialul numismatic publicat se află în patrimoniul MJIAZ.

 

Materialul numismatic cuprins în acest volum este edit, fiind cunoscut specialiștilor și publicului interesat de subiect, grație publicării acestor descoperiri de către reputatul numismat clujean Eugen Chirilă și colaboratorii săi, în paginile unor volume tematice sau în reviste ale muzeelor.


Volumul este publicat în cadrul proiectului „Tezaure monetare medievale și  premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău (I)”, derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cu sprijinul financiar al Municipiului Zalău, prin programul de finanțare nerambursabilă în anul 2018.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Aprilie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
19 Aprilie 2019
Citeşte mai mult