Miercuri , 10 Aprilie 2019

Aproape 15.000 de sălăjence, testate pentru depistarea cancerului de col uterin

Lansat în 2012, programul de screening pentru cancerul de col uterin reprezintă o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer. Sălajul se numără printre județele fruntașe la nivel național din punct de vedere al procentului pacientelor care au făcut testul Babeș-Papanicolau, în condițiile în care aproape 15.000 de sălăjence, reprezentând circa 27% din totalul eligibil, au ajuns la medical ginecolog, susține dr. Liliana Neaga, medic anatomopatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău și coordonator al programul în județul Sălaj.

“Pentru ca un program de screenind să fie eficient, este ideal un procent de 80%. La noi, din păcate, cred că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. În Sălaj, procentul înregistrat de 26,7% este mai mare decât media pe țară și decât media regiunii de nord-vest, unde programul s-a derulat în cel mai eficient mod”, a punctat specialistul.

 

Reticență în rural

Dacă debutul programului a fost unul fulminant, în ultimii ani, numărul pacientelor cărora li se face un astfel de test este în scădere. Potrivit sursei citate, în 2016 a fost cel mai mic număr de paciente testate – 310, în condițiile în care în primii doi ani, aproape 10.000 de paciente au efectuat testul Babeș-Papanicolau. Anul trecut, în schimb, aproape 900 de sălăjence au fost investigate, pentru ca în primul trimestru din 2019, alte 350 să facă analiza.

Specialistul a mai spus că în mediul rural se observă o retincență din partea femeilor în ceea ce privește efectuarea investigației medicale: “Lumea trebuie să conștientizeze utilitatea screningului pentru cancerul de col uterin. Nu putem spune că suntem de vină doar noi, profesioniștii, pentru faptul că, în ultimii ani, populația feminină nu a avut același ritm de a se prezenta la medic, ci și persoanele, mai ales cele din mediul rural, nu pot fi ușor convinse să vină să își facă această testare”.

 

Leziuni premaligne la 10% dintre paciente

Testarea Babeș-Papanicolau a permis identificarea de leziuni premaligne la 10% dintre paciente, cu precădere la categoria de vârstă 30-40 de ani. “Considerăm a fi cazuri pozitive, acele cazuri în care se depistează leziunile premaligne, adică leziunile care, în timp, ar putea să conducă spre dezvoltarea unui tip de cancer de col uterin. Cea mai mare pondere în rândul pacientelor la care au fost descoperite astfel de leziuni fac parte din categoria de vârstă 30-40 de ani. Totuși, astfel de probleme pot apărea și la vârste mai tinere, și la vârste mai înaintate”, explică medicul anatomopatolog.

Medicii precizează că daca leziunea precanceroasă este depistată la timp, poate fi excizată înainte de a se maligniza, iar cancerul în fazele sale inițiale poate fi tratat mai eficient.

Potrivit medicului Liliana Neaga, programul va continua și în anii viitori, însă testarea Babeș-Papanicolau ar putea fi înlocuită cu testarea prezenței virusul HPV.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop