Luni , 11 Iunie 2018

Apariţie editorială: "Oameni din Sălaj. Momente din luptele naționale ale românilor sălăjeni"

 „Oameni din Sălaj. Momente din luptele naționale ale românilor sălăjeni”, ajunsă la ediția a II-a, revizuită și adăugită cu Discursul de la Blaj al lui Simion Bărnuțiu, a apărut la Editura Caiete Silvane, în Colecția „Restituiri”.

Autorul spunea în legătură cu Discursul de la Blaj al lui Simion Bărnuțiu că „Din lipsă de fonduri la editarea acestei lucrări, regret din adâncul sufletului meu, nu se poate tipări”. Iată că, după 80 de ani, visul autorului s-a împlinit în această nouă ediție apărută la Editura Caiete Silvane în an centenar. Ediția princeps a apărut tot la Zalău, în 1938, iar prima reeditare a acestei cărți a fost realizată de Editura Caiete Silvane în 2016. Discursul lui Simion Bărnuțiu a fost reprodus din volumul lui Ioan Chindriș, Simion Bărnuțiu.

Suveranitate națională și integrare europeană – o hermeneutică de texte, Cluj-Napoca, 1999 - „În lucrarea de faţă, o lucrare de referinţă pentru istoriografia sălăjeană, autorul subliniază, la rândul său, rolul elitelor în istorie, citându‑l pe marele gânditor englez Thomas Carlyle, care afirma că: „Istoria este în fond Biografia Oamenilor Mari”, a celor care în momentele cruciale ale istoriei îşi asumă rolul de conducători şi iau decizii hotărâtoare pentru naţiile lor”.

În ceea ce priveşte lucrarea de faţă, din prefaţa autorului aflăm că ea a apărut într‑un context istoric deosebit: aniversarea a 20 de ani de la Marea Unire şi a fost dedicată acestui eveniment unic din istoria naţiei române - aceste cuvinte se află în prefața semnată de Marin Pop, intitulată „Oameni din Sălaj – o lucrare de referință pentru istoriografia sălăjeană”.

 Volumul a apărut cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop