Joi , 20 Iulie 2017

Apariţie editorială: „Bulgari-o istorie sentimentală”

 Anul 2017 este pentru satul Bulgari motiv de aducere aminte, de sărbătoare şi încercare de a-i readuce acasă pe cei care, avându-şi aici obârşia, au plecat în lume să-şi găsească rostul şi să-şi împlinească menirea.

Fiind 640 de ani de la prima atestare documentară a acestei localităţi, unul dintre fiii satului, Ionel Hudin, a avut ideea organizării unui eveniment special, provocându-şi consătenii să se implice la împlinirea acestei nobile misiuni.  

„Se pierde o lume, care îşi cunoştea bine rostul şi nu o putem opri decât transformând-o în poveste. Sunt lăudabile iniţiativele celor care, păstrând în suflet şi gând satul, ca oază de linişte şi izvor de sănătate, caută soluţii spre a-l dărui eternităţii. Modul în care am gândit conţinutul lucrării este unul original, încercând, ca pe lângă datele găsite în documente, la Biblioteca Judeţeană Sălaj, sau în alte surse, să personalizăm paginile cu amintiri culese de la cei care au dorit să se exprime, considerând că acestea vor da farmec şi unicitate scrierii noastre, iar emoţia trăirii copilăriei în satul tradiţional sălăjean, va fi îndemn, chemare şi convingere pentru cei de azi sau de mâine spre a se reîntoarce acolo, în sat, unde simplitatea şi buna rânduială a lucrurilor ar putea însănătoşi neamul nostru. S-au scris numeroase cărţi despre satele sălăjene, multe din cele notate de specialişti fiind caracteristice întregii zone din care face parte şi satul Bulgari. Amintim și noi o parte din aceste lucrări, precum și cele mai importante date din documente, cu referire la acest sat, nedorind să reluăm fapte şi aspecte despre care găsim informaţii în alte lucrări. Am considerat că unicitatea unui loc o dau amintirile, trăirile, întâmplările, oamenii şi faptele petrecute acolo, acestea reprezintă culoarea locală, identitatea. Am pornit, aşadar, de la a-i provoca pe bulgăreni să se exprime, fie în scris, fie povestind, prin viu grai, ceea ce nu pot uita şi ar dori să împărtăşească nepoţilor, strănepoţilor… am ascultat şi glasul tinerilor care se consideră bulgăreni, cuvintele şi preocuparea acestora fiind un motiv în plus de încredere că vatra nu se uită. Am cuprins în carte, de asemenea, toate gândurile primite, prin diverse forme de exprimare, încercând să facem o radiografie sinceră a sufletului acestui sat, fiecare nume, în parte, fiind amintit în cuprins. Este, așadar, o CARTE care poate fi citită de fiecare, din orice timp și orice loc, nu doar de bulgăreni, făcând cunoștință în paginile acesteia cu o lume bogată, care știe să prețuiască trecutul și să creadă în viitor! Veți descoperi în ea umorul de bun gust al acestui popor, optimismul și buna colaborare între oamenii locului”, precizează Florica Pop, coordonatorul lucrării.

La redactarea lucrării şi-au adus contribuţia şi profesorul Aurel Lung, fiu al satului, precum şi prof. etnolog Augustin Mocanu, cel care este autorul unui capitol din carte intitulat „Folclor poetic din satul Bulgari”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult