Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 11 Ianuarie , 2018

Apariţia învăţământului în Cizer, semnalat pe un clopot găsit în turla bisericii din localitate

de Cristina POP

 Miercuri, la Cotroceni, președintele României Klaus Iohannis a înmânat reprezentanților Școlii Gimnaziale „Horea” din Cizer Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer, la împlinirea a 150 de ani de la înființare.


Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer, a fost acordat unui număr de şapte şcoli, printre care şi Şcolii Gimnaziale „Horea” din comuna Cizer. Această distincţie acordată de preşedintele României  a reprezentat un gest de mândrie pentru reprezentanţii Şcolii din Sălaj, cu atât mai mult cu cât este singura şcoală din Transilvania care s-a numărat printre cei premiaţi.

„A fost o ceremonie impresionantă. Au fost premiate aproximativ 15 şcoli, noi, fiiind, însă, singura şcoală din Transilvania care a fost decorată. Ne-am simţit foarte onoraţi de această distincţie şi cred că meritul aparţine tuturor cadrelor didactice şi, deopotrivă, elevilor care s-au perindat prin această şcoală de 150 de ani încoace. Cadrele didactice şi elevii au creat condiţiile care să permită să fie vizibilă această instituţie de învăţământ deoarece o instituţie din mediul preuniversitar este destul de greu vizibilă, mai ales în rural şi rezultatele  se văd în durată lungă, nu în durată aşa scurtă precum în cazul unui liceu sau al unei facultăţi. De aceea ne simţim foarte onoraţi şi suntem foarte bucuroşi aceasta fiind o confirmare a eforturilor a tuturor celor care s-au perindat prin şcoala din Cizer de-a lungul timpului”, a precizat, pentru Sălăjeanul, Florin Chiş, directorul Şcolii Gimnaziale „Horea” din Cizer.

Cât despre atestarea şcolii din Cizer, înfiinţarea acesteia a fost datată pe clopotul unei biserici, după cum precizează directorul instituţiei.

„Există şi informaţii de arhivă, însă, pe plan local cea mai puternică dovadă este un clopot care există în turla bisericii pe care e inscripţionat „Şcolii româneşti din Cizeriu-1867”. Acest clopot, care a fost donat şcolii, este o dovadă a începutului învăţământului cizerean şi confirmarea acestuia”, completează directorul Florin Chiş.

Cu prilejul aniversării celor 150 de ani de la înfiinţare, a fost conferită această decoraţie  în semn de apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc.