Vineri , 20 Septembrie 2019

Alegeri în Consiliile Elevilor

Consiliul Județean al Elevilor Sălaj caută, în această perioadă reprezentanți pentru structurile reprezentative ale elevilor. Prin intermediul acestei forme de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanții în mod democratic, pot formula puncte de vedere cu privire la problemele cu care se confruntă şi pot elabora propuneri pentru creșterea calității mediului educațional.
 
Consiliul Elevilor este structura care apără drepturile și interesele elevilor la nivel şcolar, județean, respectiv național, contribuind la îmbunătățirea sistemului educațional și constituind un cadru de dezvoltare pentru elevi, de valorificare a spiritului civic şi de formare a acestora ca viitori cetățeni responsabili. Prin intermediul acestei forme de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanții în mod democratic, pot formula puncte de vedere cu privire la problemele cu care se confruntă şi pot elabora propuneri pentru creșterea calității mediului educațional.
Pentru a putea participa la alegerile pentru Consiliul Școlar, respectiv pentru Consiliul Județean al Elevilor, candidații nu se pot afla în an terminal de studiu al ciclului liceal, nu pot fi afiliați politic și nu pot prezenta situații de repetenție în anii precedenți. Aspiranții pentru funcțiile din Consiliul Şcolar al Elevilor depun în perioada specificată de calendarul alegerilor un dosar comisiei stabilite în unitatea de învățământ, care va conține următoarele documente: formularul de candidatură, acordul parental în cazul minorilor și o declarație conform căreia nu sunt afiliați unei entități cu caracter politic sau unui partid politic.
 
În cazul candidaturii pentru o funcție în Consiliul Județean al Elevilor, documentele menționate vor fi însoțite de curriculum vitae, o strategie de dezvoltare şi un plan de acțiune pentru mandat. În contextul validării dosarului, urmează campania electorală, dezbateri la nivel școlar sau, la nivel județean, un discurs susținut în fața Adunării generale a Consiliului Județean al Elevilor, apoi exercitarea votului secret de către elevi.
"Elevul, deși beneficiar primar al sistemului, se confruntă în mod constant cu nerespectarea drepturilor sale, stipulate de legislația în vigoare, iar recent se adaugă la această situație şi un număr major de modificări în educație, care îi afectează parcursul de dezvoltare în mod negativ. În consecință, implicarea activă a actorilor principali ai educației înfluențează radical deciziile din sistem și poate conduce spre construirea unui mediu educațional eficient, centrat pe nevoile acestora", se arată într-un comunicat de presă al structurii județene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Februarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
18 Februarie 2020
Citeşte mai mult