Marţi , 14 Martie 2017

Agricultura românească, la marginea prăpastiei

Lipsa unei strategii în domeniu a adus agricultura românească la marginea prăpastiei. Astfel, după 1990 fermierii şi-au stabilit doar obiective pe termen scurt, fără a mai lua în calcul şi efectele de durată ale acestora, explică zootehnistul Ioan Cherecheş.

Reprezentantul Asociaţiei Ovis Sălaj, ing. dr. Ioan Cherecheş, trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea stabilirii unor obiective pe termen lung pentru crescătorii de animale. Astfel, Ioan Cherecheş explică faptul că nu este suficient ca un crescător să deţină exemplare de calitate, ci este necesar ca fermierii să stabilească rasa şi caracteristicile animalelor pe care le achiziţionează în funcţie de criteriul de valorificare. Pentru a exemplifica efectele lipsei unei strategii în domeniu, Ioan Cherecheş a arătat efectivul de bovine al unui fermier sălăjean, care este compus din animale de calitate din diverse rase, dar care nu pot fi valorificate în mod eficient pentru că au caracteristici distincte.

„Vreau să vă prezentăm ce înseamnă să nu ai o strategie în domeniu. Avem o Bălţată, avem o Red Holstein, avem o Holstein Negru, avem un metis cu rasă de carne şi aşa mai departe. Dacă nu ai un obiectiv, nu îţi stabileşti în ce direcţie mergi, avem de toate şi nu avem nimic. Asta înseamnă lipsa de strategie după 1990. Bineînţeles, luate individual, fiecare dintre aceste exemplare este frumos“, a declarat Ioan Cherecheş.

Din declaraţiile zootehnistului sălăjean reiese că una dintre cele mai mari probleme ale crescătorilor de animale din Sălaj şi din ţară este că avem de toate, dar de fapt nu avem nimic. În aceste condiţii, stabilirea unei strategii pe termen lung de către un specialist în domeniu este mai mult decât o necesitate.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
22 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult