Marţi , 21 Martie 2017

Agenda culturală CCAJS. Care sunt priorităţile instituţiei de cultură în anul 2017

 A fost stabilită agenda culturală pentru anul 2017 a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Un obiectiv important al instituţiei pentru acest an este realizarea unei monografii a judeţului. 

Potrivit informaţiilor prezentate de directorul instituţiei, Daniel Săuca, marţi, 21 martie, într-o conferinţă de presă, pe agenda manifestărilor culturale din acest an se află festivaluri, spectacole corale, tabere de meşteşuguri, folclor, arte vizuale, festivaluri de teatru, muzică clasică şi jazz.

 

La 100 de ani de la prima monografie, Sălajul va avea o nouă lucrare

Un obiectiv important îl reprezintă realizarea unei monografii a judeţului Sălaj. „Ne dorim în acest an editarea unei monografii a judeţului Sălaj. Prima şi singura monografie a judeţului a fost realizată în 1908. În acest scop, va fi organizat un concurs de proiecte, la care vor putea participa cercetători din întreaga ţară, nu doar din judeţul Sălaj. Noi sperăm ca în acest an să finalizăm concursul de proiecte, iar în anul 2018 ne propunem să tipărim această monografie deaorece este vorba despre o monografie sintetică, ce va cuprinde aproximativ 600 de pagini. Un asemenea tip de abordare va facilita accesul la monografie pentru că o asemenea lucrare merită să fie în toate bibliotecile din judeţ, în toate şcolile şi în instituţiile publice. La 110 ani de la prima monografie ar merita ca judeţul Sălaj aibe o asemenea lucrare”, a precizat Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj.

 

Căminele “culturale” deservesc altor activităţi

În aceeaşi conferinţă de presă, şeful instituţiei de cultură a atras atenţia asupra reticenţei pe care o au unele primării în organizarea unor evenimente culturale. „La nivel judeţen a rămas aceeaşi poveste a căminelor culturale care au fost reabilitate aproape toate şi care, pe de altă parte, nu găzduiesc evenimente culturale. Sunt în continuare comune în care nu se întâmplă absolut nimic într-un an, în afară de nunţi, botezuri şi înmormântări. E păcat că în foarte multe comune din judeţ nu se manifestă niciun fel de iniţiativă de a realiza minime evenimente culturale. Pe de altă parte, mulţi primari sunt obtuzi în privinţa unor colaborări instituţionale”, a completat Daniel Săuca.

La nivel judeţean, aproximativ 50 la sută dintre căminele culturale sunt folosite în cu totul alte scopuri decât au fost create iniţial-acela de a găzdui evenimente culturale.

 

Casele tradiţionale, în atenţia specialiştilor

Salvarea caselor tradiţionale din judeţul Sălaj este în continuare o preocupare a instituţiei, care doreşte, în acelaşi timp, să impulsioneze comunitatea locală pentru a iniţia astfel de demersuri, de conservarea a patrimoniului arhitectural. „Un caz interesant este la Fildu, unde Primăria de acolo a reuşit să cumpere o casă tradiţională. Poate că în acest mod am putea salva cât mai multe case implicând comunitatea locală pentru că aceste case nu sunt doar o zestre din punct de vedere arhitectonic, de patrimoniu, acolo se pot organiza diverse manifestări culturale”, a precizat Daniel Săuca. Până în prezent, există la nivel judeţean opt case tradiţionale recondiţionate, care sunt puse în valoare din punct de vedere turistic. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
20 Martie 2019
Citeşte mai mult