Luni , 6 Februarie 2017

Abateri totale de peste 17.400.000 de lei în instituţiile sălăjene

Incompetenţa personalului de specialitate din cadrul unităţilor administrativ teritoriale şi a entităţilor subordonate acestora pare a fi în continuare la ea acasă, după cum relevă datele publicate de Curtea de Conturi în Programul de activitate aprobat pentru anul 2016”.

În anul 2016, Curtea de Conturi a realizat 36 de acţiuni de control la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în urma cărora au fost dispuse 290 de măsuri pentru suspendarea aplicării măsurilor care contravin reglementărilor şi pentru înlăturarea neregulilor constatate. Astfel, cu ocazia misiunilor de audit financiar desfăşurate, Curtea de Conturi a constatat diverse tipuri de abateri în ceea ce priveşte neregulile generatoare de profituri suplimentare, de prejudicii şi financiar-contabile care nu au determinat producerea de prejudicii, dar care au influenţat modul în care au fost gestionaţi banii publici.

Fondurile publice, utilizate ineficient

Ca urmare a auditului efectuat, Curtea de Conturi a constatat peste 400 de abateri în valoare de 17.419 mii lei. Din această sumă, 1.426 mii de lei corespunde veniturilor suplimentare cuvenite bugetelor locale şi bugetului general consolidat, din care au fost încasate operativ 22 de mii de lei. Cele 82 de abateri aferente veniturilor suplimentare ale bugetelor locale au fost determinate de modul deficitar în care au fost aplicate prevederile legale în vederea stabilirii, urmăririi şi încasării veniturilor cuvenite bugetelor publice.

Abateri semnificative au fost constatate şi în modul în care au fost administrate bugetele locale . Astfel, prejudiciile aduse bugetelor locale, în cuantum de 7.580 mii lei au fost cauzate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la atribuirea şi administrarea contractelor de achiziţie publică,  acordarea unor sume nejustificate pentru achiziţii de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi utilizarea ineficientă a fondurilor publice. În urma neregulilor constatate, au fost recuperaţi doar 625 de mii lei din prejudiciul de 7.580 lei determinat de cele 212 abateri.

Cea mai mare valoare estimată a abaterilor corespunde abaterilor financiar-contabile şi este în cuantum de 8.413 lei. Cele 110 cazuri de abateri se referă la modul de fundamentare a bugetului de venituri şi cheltuieli, organizarea şi conducerea contabilităţii, reflectarea în situaţiile financiare a operaţiunilor economice, efectuarea şi valorificarea activităţii de inventariere, evaluare şi reevaluare a patrimoniului.

Abateri de 836 mii lei la Primăria Municipiului Zalău

Raportul întocmit de Curtea de Conturi relevă valoarea abaterilor constatate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ.

Primul loc în topul abaterilor constatate îl ocupă Primăria Municipiului Zalău, care a înregistrat prejudicii de 836 mii de lei. Prejudiciile au fost determinate de nerespectarea atribuirii şi derulării contractelor de achiziţii publice, justificarea sumelor pentru bunuri şi servicii şi utilizarea ineficientă a fondurilor publice. Prejudicii în valoare de 767 mii lei au fost cauzate de activitatea proprie a instituţiei, 36 de mii de lei de Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară Zalău, 30 de mii de lei la nivelul a două unităţi şcolare (Liceul Tehnologic Mihai Viteazul-18 mii şi Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu-12 mii), iar un prejudiciu de trei mii de lei a fost cauzat la nivelul Poliţiei Locale Zalău. Modul deficitar de aplicare, stabilire, încasare şi înregistrare a veniturilor cuvenite bugetelor publice, a determinat venituri suplimentare de 208 mii de lei la nivelul Primăriei Zalău, dintre care 202 mii de lei în desfăşurarea activităţii proprii, cinci mii de lei la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, iar o mie de lei la Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu.

În acelaşi timp, la nivelul Municipiului Zalău, au fost constatate 424 de abateri financiar-contabile. Mare parte din acestea relevă deficienţe în contabilitatea desfăşurată de  Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară, unde s-au constatat abateri de 379 mii lei. Diferenţa, respectiv un cuantum de 45 de mii de lei reprezintă abaterile financiar contabile semnalate în cadrul modului în care este organizată contabilitatea la nivelul Primăriei Zalău. Reamintim că abaterile financia-contabile se constată vizavi de fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli, organizarea şi conducerea contabilităţii, reflectarea în situaţiile economice a operaţiunilor economice.

Raportul publicat de Curtea de Conturi identifică toate abaterile semnalate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale care au fost controlate, trăgând un semnal de alarmă cu privire la cheltuirea fondurilor. Astfel, publicarea cifrelor în acest raport doreşte îmbunătăţirea modului de administrare a banului public şi o eficienţă sporită a specialiştilor care lucrează la nivelul instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Comentariile celorlalți

vica bloghina pe 08.02.2017 la 15:38
Toată fițuica este o mizerie.Nu va lasă țața patroana sa scieți despre manifestațiile anti psd? Nu mai există? Pina acu citeva luni avea tirul indreptat spre sustinerea ciumei roşii, acu a amuțit scroafa?
fan como pe 07.02.2017 la 10:08
felicitari como ca ia aratat acest nereguli

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

14 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Berbec
14 Decembrie 2018
Citeşte mai mult