Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Miercuri , 4 Octombrie , 2017

Abateri sancţionate de poliţişti

de Cristina POP

 În vara anului 2017, la nivel județean, polițiștii au desfăşurat peste 600 de acţiuni şi au intervenit la aproape 1.900 de solicitări ale cetățenilor.  

În perioada 1 iunie – 15 septembrie a.c., polițiștii sălăjeni au acționat zilnic, în tot județul, pentru siguranţa cetăţenilor, dar și pentru prevenirea faptelor antisociale. Poliţiştii de ordine publică, rutieră, dar şi de la alte structuri, au organizat 618 acţiuni, au intervenit la 1.884 evenimente, dintre care 1.432 au fost  sesizate prin apelul unic de urgenţă 112. În acest context, au fost constatate 918 infracţiuni, dintre care 256 contra persoanei, 354 contra patrimoniului, 215 la regimul rutier și 93 au constituit alte fapte. În ceea ce priveşte amenzile, Maria Cristea, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj informează că „abaterile contravenţionale comise de cetăţeni au atras aplicarea a 3.060 de sancţiuni, (dintre care 2.296 pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice), în valoare de 810.496 lei şi au fost confiscate bunuri a căror valoare se ridică la 25.084 lei.

O atenție deosebită s-a acordat siguranței rutiere, polițiștii acționând pentru combaterea principalelor cauze generatoare ale accidentelor de circulaţie și fluidizarea traficului. În această perioadă au fost aplicate 12.538 de sancţiuni contravenţionale, în sumă de 3.471.480 lei, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 56 pentru consum de alcool şi 4.929 pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar diferența au constituit alte abateri. Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 537 de permise de conducere, dintre care 174 pentru viteză și au retras 335 de certificate de înmatriculare.

Arestat preventiv pentru trei fapte penale

Un bărbat de 50 de ani, din comuna Almaşu, a fost arestat preventiv la data de 18 iulie a.c. pentru furt calificat, distrugere şi tentativă la infracţiunea de furt calificat. Din probatoriul administrat s-a stabilit că în noaptea de 3 spre 4 iulie a.c., acesta a pătruns prin efracţie într-o societate comercială din comuna Cuzăplac, de unde a sustras mai multe bunuri (produse alimentare, băuturi alcoolice) şi a distrus camerele de supraveghere, cauzând un prejudiciu de 4.500 lei. În aceeaşi noapte a distrus sistemul de închidere de la o altă societate comercială de pe raza comunei şi a plecat fără a sustrage bunuri. La data de 15 iulie a.c. a pătruns, pe timp de zi, cu chei potrivite, într-o locuinţă din comuna Almaşu, iar când a fost surprins de partea vătămată a părăsit locuinţa fără a cauza vreun prejudiciu. În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti la data de 17 iulie a.c., acesta a fost reţinut pentru 24 de ore şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj, iar o zi mai târziu a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea şi a emis mandat pentru 30 de zile sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, distrugere şi tentativă la infracţiunea de furt calificat.

Un bărbat a murit şi unul a fost rănit grav în urma unui accident produs în Băbeni

La data de 9 august a.c., ora 21:40, un tânăr de 31 de ani a condus un autoturism pe DN 1H, iar între localităţile Ciocmani şi Băbeni, pe un segment de drum în aliniament, a intrat în depăşirea unei căruţe nesemnalizate corespunzător şi s-a izbit de o autospecială condusă de un bărbat de 40 de ani. În urma impactului, conducătorul auto de 31 de ani a decedat, iar un pasager în vârstă de 49 de ani a fost grav accidentat. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Șofer băut la volan, prins de polițiștii din Ileanda

Polițiștii Postului de Poliție Ileanda au depistat miercuri, 13 septembrie a.c., la ora 14.40, un bărbat de 35 de ani, din Zalău, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 109E, pe raza comunei Rus. La testarea cu alcooltestul s-a evidențiat o alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută de Codul Penal.