Marţi , 6 Martie 2018

84 de localităţi din Republica Moldova au semnat o Declaraţie de Unire cu Ţara-Mamă România

Satul Bădăcin este prima localitate simbol din România care a răspuns chemării fraţilor de peste Prut

 

Până în prezent, numărul localităţilor din Republica Moldova  care au semnat Declaraţia de Unire cu România a ajuns la 84 de localităţi, însă continuă să crească, semn că moldovenii îşi doresc arzător să se prindă într-o horă a unirii cu românii şi să se bucure împreună de sărbătoarea împlinirii unui secol de la realizarea marelui vis comun. În urma valului puternic de intenţii semnate venite din partea românilor de peste Prut, satul lui Iuliu Maniu a reacţionat prompt la propunerea de a face un gest similar şi astfel a devenit prima localitate simbol din România care a făcut un pas înspre Unirea cu românii din Republica Moldova. Propunerea  ca satul Bădăcin să fie prima localitate simbol din România care semnează acest act îi aparţine avocatului Vasile Gil din Baroul Bucureşti care, într-o scrisoare deschisă adresată românilor, îşi exprimă viziunea şi oportunitatea alegerii anului Centenar pentru a face un astfel de gest.

 

Dragi români, la 1 decembrie 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, marea sărbătoare a românilor și visul de veacuri al poporului român. Avem privilegiul de a sărbători Centenarul Unirii, înaintașii noștri au avut privilegiul de a spera, de a munci și de a lupta pentru realizarea acestui ideal măreț.

Generații de-a rândul românii au fost însuflețiți de idealul de a trăi împreună ca neam și de a-și hotărî singuri destinul și acest ideal arzător i-a făcut să pună în slujba națiunii tot ce au putut, dar mai ales ce au avut mai scump: propria viață, tați, fii, frați, nepoți. Nici bătrânii, femeile și copiii nu s-au sfiit să-și apere țara cu piepturile și mâinile goale ori de câte ori vremurile au cerut-o.

Numai iubirea de țară, credința în Dumnezeu și visul lor de a lăsa urmașilor o Românie ca națiune întreagă și unită ne-au ținut ca neam de-a lungul atâtor secole de istorie zbuciumată și le-au dat înaintașilor noștri un nobil scop al traiului pe acest pământ. Nici durerea și nici vărsarea de sânge nu i-a împiedicat să viseze, să gândească, să cuvânteze și să cânte unirea într-un singur glas.

Le datorăm înaintașilor noștri memorie veșnică și recunoștință pentru unirea gliei, glie pe care o vom da urmașilor noștri. Dar moștenirea pe care o lăsăm urmașilor noștri trebuie să fie și spirituală, unirea în cuget și simțiri. Avem obligația constituțională și morală de a da mai departe copiilor și nepoților noștri țara, stema, cultura și limba românească întregi, așa cum le-am primit de la înaintașii noștri, neatinse și neîntinate.

Trebuie să trecem mai departe, în mâinile urmașilor, stindardul reîntregirii neamului românesc și în sufletul lor să picurăm dragostea și dorul de glia străbună și de cei care trăiesc, gândesc și vorbesc românește, cu care suntem uniți prin sânge, dar pe care istoria i-a împiedicat să se bucure astăzi împreună cu noi de ceea ce înaintașii noștri ne-au lăsat.

Nu putem da, însă, mai departe dorul de neam, dragostea de țară și o nație română unită fără ca noi înșine să ne trezim din amorțeală, din somnul cel de moarte, fără ca noi înșine să ne simțim români uniți, fără ca noi înșine să ne spunem păsurile și să ne ascultam, să ne ajutăm, să fraternizăm sau să ne respectăm ca nație.

Se cere gândul și fapta noastră și nu este moment mai prielnic să pornim pe acest drum decât în anul centenar al Marii Uniri. Niciun gând bun, nicio acțiune frumoasă, nicio vorbă de suflet și nicio alinare nu sunt de prisos întru reunirea spirituală a poporului român și nu avem altă cale de a răspunde cu cea mai mare căldură sufletească inițiativei românilor și autorităților locale de peste Prut decât însușindu-ne declarația lor de unire și rostind la rândul nostru Unirea.

La ceas aniversar, haideți să ne amintim de istoria poporului român, de vremurile zbuciumate, de jertfa bunicilor și străbunicilor și stră-străbunicilor noștri și să-i omagiem pe toți înaintașii care cu gândul, cu fapta sau cu viața, iluștri sau necunoscuți, au lucrat și luptat pentru realizarea acestui vis de secole!

Haideți să întâmpinăm Centenarul Marii Uniri așa cum și-au imaginat și au sperat înaintașii noștri că vom fi la 100 de ani de la opera lor: ca frații, uniți în cuget și simțiri, mândri că suntem români și dornici de a păstra pentru milenii glia, cultura, limba și simțirea românească!

Deșteaptă-te române! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, transmite avocatul Vasile Gil.

 

Această scrisoare a avocatului Vasile Gil a venit ca un răspuns la dorinţa moldovenilor de se uni în suflet şi în simţiri cu românii.

 

La nivelul localităţii Bădăcin, până în prezent, Declaraţia simbolică de Unire a fost semnată de peste 15 persoane, consilieri, preoți și profesori și urmează să mai fie semnată și de alte categorii de persoane din Bădăcin care doresc să se unească simbolic cu românii de peste Prut. Pornind de la acest exemplu ce pleacă de la Bădăcin, la nivelul județului Sălaj se fac demersuri asemănătoare şi în comuna Băseşti, dar  şi în comuna Siseşti din judeţul Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
13 Decembrie 2018
Citeşte mai mult