Vineri , 10 Februarie 2017

50 de milioane de lei pentru “Prima maşină”

Tinerii care doresc să achiziţioneze o maşină nouă primesc 50% din costurile necesare de la bugetul de stat, dacă preţul autoturismului nu depăşeşte 50.000 lei fără TVA. Măsura urmăreşte înnoirea parcului auto din România şi este cuprinsă în programul “Prima Maşină” care va fi derulat în 2017.

Programul “Prima Maşină” se adresează persoanelor între 18 şi 35 de ani. “Prin acest program se încurajează achiziția de autovehicule situate în palierele joase de preț sau mașinile puțin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil.”, precizează Executivul prin intermediul unui comunicat de presă.

În acest an, Programul “Prima Maşină” are alocat un plafon de 50 de milioane lei. Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze printr-o declaraţie pe proprie răspundere că nu a mai deţinut un autoturism nou, să dispună de un avans de minim 5% din valoarea autoturismului, să asigure autoturismul printr-o poliţă care protejează împotriva furtului sau a altor eventuale daune şi să nu înstrăineze maşina pe durata garanţiei.

Creditul este acordat pentru o perioadă de maxim cinci ani şi poate fi utilizat pentru achiziţionarea unei maşini care costă 50.000 de lei cu TVA şi îndeplineşte cel puţin norma de poluare Euro 5.

În vederea obţinerii acestui credit, beneficiarii trebuie să depună la instituţiile bancare următoarele documente: documentul de identitate a beneficiarului, factura proformă emisă de către persoana juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor (factura va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare faptul că autoturismul este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5), ultimul certificat anual de atestare fiscală emis de organul fiscal competent, aflat în termenul de valabilitate la data depunerii solicitării de garantare, declaraţia beneficiarului pe propria răspundere că nu a deţinut un autoturism nou, declaraţia beneficiarului pe propria răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou, cu norma de poluare euro 5, cel puţin, şi cu un preţ de maximum 50.000 de lei, fără TVA, rezultatul consultării Biroului de Credite, din care să rezulte respectiv faptul că la data solicitării creditului, beneficiarul nu înregistrează restanțe la alte credite bancare, emis cu cel mult 10 zile înainte de data transmiterii solicitării de garantare.

În plus, beneficiarul creditului se obligă să constituie, în favoarea băncii şi a statului, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă mobiliară valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat în luna aprilie 2015, când a fost alocat un plafon total al garanțiilor în valoare de 350 milioane de lei şi a continuat în anul 2016 din diferenţa neutilizată în anul precedent, aducând îmbunătăţiri în sensul includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului Auto Naţional. Însă, şi după acordarea acestei facilităţi, numărul solicitanţilor a continuat să fie extrem de redus.

Printre maşinile care pot fi cumpărate în cadrul acestui program se numără unele modele de la unele de la Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Smart, Suzuki, Toyota şi Volkswagen.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei