Marţi , 20 Februarie 2018

Raport CPECA: 38 de persoane au ajuns la urgenţă din cauza consumului de droguri în 2017

 Pe parcursul anului 2017, procurorii DIICOT au trimis în judecată un număr considerabil de persoane pentru trafic de droguri. Cu toate acestea, în anul 2017 s-a înregistrat o scădere a numărului sălăjenilor care au ajuns la Urgenţă din cauza consumului de droguri. O arată datele statistice ale Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj, potrivit cărora pentru prima dată în ultimii cinci ani se înregistrează o astfel de scădere.

La sediul Instituției Prefectului județului Sălaj a avut loc marţi, 21 februarie, în prezența prefectului Florin Florian și a reprezentanților instituțiilor care au atribuții în domeniu, o prezentare a Raportului de evaluare a activității CPECA Sălaj pe anul 2017 și a rezultatelor Studiului privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal și profesional de zi, din județul Sălaj.

 

Activităţi de prevenire desfăşurate de CPECA

Activitățile desfășurate în domeniul prevenirii consumului de droguri derulate în decursul anului 2017 au fost foarte diverse, cum ar fi: activităţi de informare-comunicare-educare, concursuri de creaţie cu tematică antidrog şi activităţi – alternative de petrecere a timpului liber în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, atât pe perioada anului şcolar, cât şi a vacanţelor. În total, specialiștii CPECA Sălaj au derulat pe parcursul anului 95 de activități de prevenire în mediul școlar, înregistrând un număr de 2.544 de elevi și 61 de cadre didactice ca beneficiari direcți.

De asemenea, specialiştii CPECA Sălaj au participat pe parcursul anului la întâlniri și discuţii interactive cu aproximativ 300 de părinţi ai elevilor. S-a insistat pe aspectul calitativ, urmărind întărirea legăturilor intrafamiliale, a comunicării părinţi-copii, precum şi întărirea abilităţilor educative a părinţilor, dezvoltarea abilităţilor de interacţiune.

17 persoane au cerut asistenţă

Un număr în creștere de persoane, în majoritate părinţi, dar şi consumatori de droguri s-au adresat centrului pentru a se informa în legătură cu serviciile oferite. Număr de evaluări ale consumatorilor de droguri care au solicitat asistență: 17 evaluări, din care 10 evaluări medicale și șapte evaluări psihologice. Toate evaluările au fost realizate în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Sălaj, la solicitarea persoanelor reținute.

38 de sălăjeni au ajuns la urgenţă din cauza consumului de droguri

Număr de cazuri de urgenţe datorate consumului de droguri ajunse în Secţia UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău înregistrează o scădere, pentru prima dată în ultimii cinci ani: 38 de cazuri, față de 48 cazuri în 2016, 30 cazuri în 2015 și 22 cazuri în 2014. Analiza datelor referitoare atât la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către CPECA, duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri, este una din problemele importante apărute la nivel local, într-o zonă cu un nivel de consum anterior redus. Fenomenul s-a stabilizat față de dinamica ascendentă din anii anteriori, înregistrând chiar o scădere, în ceea ce privește numărul de cazuri ajunse la UPU a Spitalului Județean de Urgență Zalău. Datorită apariţiei fenomenului de consum al NSP, consumul de alcool în rândul tinerilor, care se află la un nivel foarte ridicat, este o problemă care nu trebuie minimalizată.

Ce fel de substanţe consumă adolescenţii din judeţ

În scopul îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere a problematicii drogurilor, prin evaluarea dimensiunilor și caracteristicilor consumului de substanţe psihoactive în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal și profesional de zi, din județul Sălaj, s-a realizat un studiu pe un eşantion   reprezentativ  la nivelul județului, ce a cuprins 739 de subiecţi din 14 unități școlare.

Potrivit datelor extrase din studiul privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal și profesional de zi, din județul Sălaj, peste jumătate (51 la sută) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, mai mult de o treime (35 la sută) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar 28 la sută au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile.

În ceea ce priveşte consumul de alcool, analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor (95 la sută) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (59 la sută) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, doi din cinci adolescenţi (40 la sută) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate cel puțin o dată de-a lungul vieţii, iar 14 la sută au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

La capitolul consumul de droguri ilicite, la nivelul județului Sălaj, 7,8 la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) și/sau tranchilizante/sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; patru la sută au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 1,9 la sută cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 5,6 la sută; în clasamentul preferințelor urmează consumul de NSP–1,4 la sută,  cocaină/crack – 1,1 la sută, ecstasy – 0,8 la sută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop