Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 16 Ianuarie , 2020

35 de mistreți cu pestă

de Andreea Vilcovschi

Un nou focar de pestă porcină africană a apărut în județul Sălaj, de această dată pe un fond de vânătoare. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Sălaj, analizele au ieșit pozitive la 35 de mistreți de pe Fondul de vânătoare F31 Lapiș, motiv pentru care, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj, întrunit miercuri, 15 ianuarie, în ședință extraordinară, a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț, la nivelul fondurilor de vânătoare din judetul Sălaj.

 

Sursa citată precizează că zona infectată a fost stabilită pe următoarele fonduri de vânătoare: Carastelec, Măgura, Lapiș, Chieșd, Panic, Plopiș, Huseni și Șamșud, cu localitățile aferente, iar zona de control temporar, pe Fondurile de Vânătoare (parțial): Huseni, Panic, Zalău, Cehu Silvaniei, Crasna, Chieșd, Șamșud și Tusa.
 
În cadrul aceleiași ședințe s-a discutat despre focarul de gripă aviară din județul Maramureș și despre măsurile preventive ce vizează județul Sălaj. Astfel, oficialii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au anunțat că au fost realizatw controale la depozitele de produse alimentare pe raza județului, pentru a depista eventualele cazuri de comerț al produselor provenite din focarul din aramureș, cât și din Polonia sau Ungaria, acolo unde, în prezent, există focare de gripă aviară în evoluție. În urma acestor controale nu au fost identificate produse provenite din focarele respective, dau asigurări reprezentanții DSVSA Sălaj.