Marţi , 15 Mai 2018

23 de pacienţi au ajuns la urgenţă după ce au fost muşcaţi de căpuşe

 În perioada 11, 12 și 13 mai 2018, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au fost consultaţi şi trataţi 364 de pacienţi, din care 102 au fost internaţi pentru tratament şi investigaţii medicale suplimentare. De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost trataţi 23 de pacienţi cu vârste cuprinse în intervalul un an-72 de ani, care au prezentat leziuni provocate prin muşcătură de capuşă. 


Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşe

Căpuşele sunt insecte parazite ce populează suprafaţa corpului. Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea păsărilor sau mai rar, a reptilelor. Căpuşele fac parte din aceeaşi clasă de insecte cu scorpionii şi paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Căpuşele trebuie îndepartate imediat ce sunt descoperite, de preferinţă cu o pensă ascuţită, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepartarea corpului se elimină riscul de transmitere a bolilor în timpul prânzului parazitului, prin îndepărtarea capului se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii. La apariţia unor semne locale (roşeaţă, induraţie, papule) sau generale (febră, mialgii – dureri musculare) se impune prezentarea la medicul de specialitate.

Prevenţia muşcăturii de căpuşă constă în aplicarea unui spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri se găsesc în farmacii dar trebuie folosite conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfatului medicului sau farmacistului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele. Sprayurile trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor (iar concentraţiile substanţelor active trebuie sa fie relativ scăzute). Nu se recomandă pulverizarea lor pe mâinile copiilor (adesea copiii introduc mâna în gură şi de aceea există riscul de a se intoxica cu anumite substanţe).  După ce pacienţii au intrat într-o încăpere, se recomandă spălarea temeinică a zonei 

pulverizate cu multă apă şi săpun. Acoperirea unei suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă pacientul se află într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşele sunt mai uşor de reperat pe haine deschise, prin contrastul de culoare). Purtarea mănuşilor de menaj sau a altor mănuşi speciale în cazul în care pacientul manipulează animale sau păsări ce pot fi infectate. Curăţarea permanentă a habitatului: tăierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, îndepartarea eventualelor plante care pot atrage capuşele. Se recomandă utilizarea unor insecticide netoxice, care să nu dăuneze mediului şi care să nu fie periculoase pentru sănătatea celor din jur.  Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute și raportate de mușcături de capuse sau de boli transmise de acestea.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei