Vineri , 8 Martie 2019

10 romi din Cheud au devenit antreprenori

Ca urmare a unui program european care urmăreşte incluziunea socială şi combaterea sărăciei, derulat de Primăria Năpradea,  Şcoala Gimnazială “Traian Creţu“ Năpradea şi Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC în localitatea Cheud, 10 romi au fost provocaţi, motivaţi şi susţinuţi să îşi înfiinţeze câte o societate comercială.

 

Firmele nou înfiintate au ca domenii de activitate construcţiile metalice, manufacturarea, realizarea şi comercializarea de obiecte artizanale din metal, prelucrarea de pietre semipreţioase, tâmplărie şi tapiţerie, comerţ ambulant cu articole din piele, vulcanizare.

 

În perioada următoare, romii vor beneficia de îndrumarea specialiştilor din cadrul proiectului “Traisarel demno anda Cheud - Servicii integrate pentru o viaţă demnă”, în cadrul căruia se derulează activitatea de antreprenoriat.

 

În Năpradea, numărul societăţilor comerciale s-a dublat prin acest proiect, iar numărul locurilor de muncă nou create a crescut considerabil, ţinând cont că experţii din proiect au reuşit să deschidă în comună şi o secţie de producţie cu ajutorul unui investitor privat.

 

“Tot ce înseamnă acest proiect valorează 4 milioane de euro, iar contribuţia primăriei şi a şcolii este de 2 la sută, un procent nesemnificativ, raportat la valoarea proiectului. Sunt bani mulţi şi importanţi care sunt îndreptaţi spre comunitatea din Cheud”, spune primarul comunei Năpradea, Vasile Fodor.

 

Proiectul “Traisarel demno anda Cheud - Servicii integrate pentru o viaţă demnă”este finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, Axa prioritară 4 - Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Obiectivul specific 4.1: Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome, prin implementarea de măsuri integrate.

 

Obiectivul general al proiectului este implementarea pentru comunitatea de romi din localitatea Cheud, respectiv pentru 510 persoane, a unui pachet de măsuri integrate de incluziune socială, combatere a sărăciei şi a oricărei forme de discriminare.

 

Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC s-a înfiinţat în 1995, la Baia Mare, ca organizaţie dedicată susţinerii persoanelor vulnerabile. În prezent, este printre cele mai active organizaţii naţionale în domeniul economiei sociale şi furnizării de servicii sociale, având ca obiectiv pe termen lung facilitare accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, vârstnici, tineri care părăsesc sistemul de protecţie a copilului,  romi, familii monoparentale.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Mai 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop